sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Muoteilla leivottavat vaaleat pikkuleivät

Tilasin Ruotsista ihania piparkakkumuotteja, ne ovat niin suloisia! Eikä hintakaan ollut päätä huimaava ja toimitus oli todella nopea. Pitihän uusia muotteja päästä testaamaan pikimmiten.




Halusin tehdä vaaleita pikkuleipiä, joita voi leipoa muotteja käyttämällä. Tämä ohje on todella helposti murenevaa, muokkaan ohjetta sen verran, miten tekisin taikinan seuraavalla kerralla. Tähän taikinaan tuli liikaa jauhoja ja alkuperäisessä ohjeessa luki, että kaikki muut paitsi jauhot vatkataan vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi, sitten lisätään sekoitetut jauhot. Itse tekisin niin, että vaahdottaisin voin ja sokerin ensin, sitten lisäisin kerman ja kananmunan. Enpä ajatellut tätä taikinaa valmistaessani, olin niin tohkeissani uusista muoteista ja halusin päästä nopeasti leipomaan. Aina oppii jotain uutta ja kokeilemalla selviää monenlaista. Mutta näistä tuli todella hyviä ja ihanan suloisia pikkuleipiä! Ohjeella valmistuu 5 pellillistä pikkuleipiä, riippuu käytettävien muottien koosta.

Koristelut tein pikeerillä (huomaa isommat raaka-ainemäärät) ja kimallejauheella.




Muoteilla leivottavat vaaleat pikkuleivät:

2,5 dl sokeria

150 g pehmennettyä voita
1 kananmuna
1/2 dl kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Vatkaa sokerit ja voi vaahdoksi kulhossa. Lisää kananmuna sekä kuohukerma, sekoita. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää vaahdon sekaan. Sekoita pehmeäksi taikinaksi. Peitä kulho ja anna taikinan tekeytyä jääkaapissa tunnin ajan. Kauli taikina jauhoitetulla tasolla ja ota piparimuoteilla taikinasta pikkuleipiä. Laita pikkuleivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista pikkuleipiä noin 5 minuuttia 200- asteisessa uunissa, kunnes reunat saavat hieman väriä. Anna pikkuleipien jäähtyä ennen koristelua.


Pikeeriä tehdään ensin paksumpi versio, sitten löysempi. Paksummalla pikeerillä tehdään pikkuleipiin reunat, jotta löysempi täyttöpikeeri ei valuisi pikkuleipien päältä pois. Ylijääneeseen pikeeriin lisätään tilkka vettä, jotta pikeeri ohenee ja sitä voi käyttää täyttöpikeerinä koristelussa.


Pikeeri:


1 kananmunan valkuainen

2,5-3 dl tomusokeria
tilkka sitruunamehua

Vatkaa kananmunan valkuaista ja 1 dl tomusokeria muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella. Lisää loput tomusokerit sekä sitruunamehu ja vatkaa vielä minuutin ajan.


Koristelu:


Laita pikeeri pursotus- tai pakastuspussiin, käytä mukia apuna (laita pussi mukiin ja valuta pikeeriä pussiin). Tee pussiin solmu ja leikkaa hyvin pieni reikä pussin toiseen päähän (jos käytät pakastuspussia). Aloita koristelu tekemällä reunat pikkuleipiin. Anna kuivua ja jatka koristelua pursottamalla täyttöpikeeriä aloittamalla reunasta ja jatkamalla täyttöä hitaasti pikeeriä levittäen koko pikkuleivälle. Anna koristeltujen pikkuleipien kuivua muutaman tunnin ajan ennen kimallejauheen käyttöä, mieluiten yön yli, jotta pikeeri ehtii kuivua kunnolla.


Kimallejauhe:


kimallejauhetta (saa erikoisliikkeistä tai nettileivontakaupoista)

vodkaa

Laita ihan vähän kimallejauhetta pieneen kuppiin ja lisää pari tippaa vodkaa kuppiin, sekoita siveltimellä. Lisää tarvittaessa kimallejauhetta. Maalaa pikkuleivät kimallejauheella ja anna kuivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...